Friday, 29 April 2016

Ida Cooks: Козуначени кифлички

Днес, в тон с настъпващите празници, реших да споделя с вас любимата рецепта за сладки на нашето семейство- за кифлички от козуначено тесто, които най- често вкъщи наричаме "кифлички с мармалад". Рецептата е сравнително лесна, приготовлението изисква малко повече време ( около 2 часа ), но резултатът неизменно е уникално вкусен. 



Необходими продукти за една доза ( около 80- 100 кифлички ):
- 1/2 л. прясно мляко 
- 100 гр разтопено масло 
- 1 ч.ч. олио или мас ( за предпочитане е с мас, ние винаги използваме нея )
- 2 бакпулвера
- 1 кубче мая
- 3 яйца
- 1 ч.ч. захар 
- 2 бр. ванилия 
- настърганата кора от 1 лимон 
- 1 кг брашно 



Начин на приготвяне:
- Яйцата и захарта се разбиват на пяна, прибавя се мазнината, прясното мляко с разбитата в него мая, ванилията и настърганата лимонова кора. 
- След като всички продукти се размесят добре, се добавят брашното и бакпулвера и се омесва меко тесто. 
- От тестото се реже топка, която се разточва до дебелина 3-4 мм и се разрязва на равни триъгълници. За плънка ние лично предпочитаме мармалад, но можете да използвате и друго- парченца лукум, орехи със захар, и дори сирене. 
- След като всички кифлички са готови и наредени в тавите, се намазват с тънък пласт жълтък, за да придобият лъскав вид. 
- Пекат се на 170 С в долната половина на фурната, докато придобият златиста коричка. 
- Оставят се да изстинат и се държат в затворен съд, за да се запазят хрупкави за по- дълго ( освен ако не ги изядете преди да стигнете до тази фаза ). 

Добър апетит и щастливи празници!

До скоро!
Ида




2 comments :

  1. А, може ли със суха мая :))

    ReplyDelete
  2. Може, но е възможно тестото да не стане така пухкаво :)

    ReplyDelete