Thursday, 5 March 2015

Ida Cooks: Бананов хляб

Здравейте, момичета и момчета!

Днес реших да споделя с вас една от любимите ми рецепти за сладкиши, която, откакто я открих преди два месеца, вече съм правила около 10 пъти, и всеки път всички околни си облизват пръстите- става въпрос за банановия хляб ( на английски името му е banana bread и е супер популярен американски сладкиш ). Супер лесен е за правене ( както май и всичките ми готварски опити ), а в същото време става невероятно вкусен- както споделих във фейсбук, наскоро бях на парти, на което всеки трябваше да донесе по нещо домашно приготвено за хапване, и накрая се гласуваше за най- голяма вкуснотия- и моят кекс спечели второ място, дори познат американец ми каза, че е съвсем същият като на майка му. И така, стига лирически отклонения, ето я и рецептата:



Необходими продукти:

- 1,5 ч.ч. брашно
- 2 яйца
- 150 гр краве масло
- 2/3 ч.ч. кафява или бяла захар
- 3 банана
- 1 с.л. мед
- 1 ванилия
- 1 ч.л. сода
- канела
- щипка сол


Начин на приготвяне:

- Намачкайте бананите с вилица, докато станат на еднородна каша, и ги оставете настрана. 
- Разтопете маслото, разбийте яйцата в купа и прибавете към тях разтопеното масло и захарта, разбъркайте трите съставки добре, докато се получи хомогенна смес. 
- Пресейте брашното, добавете към него содата, ванилията, солта и канела на вкус ( аз слагам доста ) и разбъркайте добре. Добавете сместа от яйцата, маслото и захарта, и оформете еднородно тесто. 
- Към вече оформеното тесто добавете меда и бананите, като смесите добре до получаването на хомогенна смес.
- Печете банановия хляб в намазнена правоъгълна тавичка на предварително загрята на 180 градуса фурна за около 1 ч.


Съвети:

- За тази рецепта е по- добре да използвате презрели банани, отколкото все още зелени- първо, защото се намачкват много по- лесно, и второ- защото придават в пъти повече аромат и богатство на сладкиша. Първият път го направих точно със зелени банани, и въобще не се получи толкова добре, колкото с презрели. 
- Не знам дали в България се продава специално брашно за сладкиши ( в Италия- да ), ако има, моят съвет е да ползвате него- не знам защо, но има осезаема разлика. 
- Принципно медът и канелата не са задължителни съставки в оригиналната рецепта, аз ги добавих в моята и много ми харесва крайният резултат, но ако вие не сте сред феновете им, спокойно можете да ги пропуснете. 

И така, надявам се да изпробвате сладкиша и да се убедите сами колко лесен и вкусен е! Що се отнася до мен, съвсем скоро се завръщам с поредица ревюта на декоративна козметика, така че, stay tuned!

До скоро!
Ида


10 comments :

  1. Аз като фен на бананите ще пробвам, ама как ще се сдържа да не ги изям преди да ги сготвя :)) Това ми е много трудно винаги с бананите. Ще потърся такова брашно. Хвана ми интереса определено!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Хахах, и аз съм голям любител на бананите, но аз обичам да ям само зелени, зрелите не ги докосвам, така че нямам проблем да ги пазя за кекса :) Buon appetito! <3

      Delete
  2. Изглежда и звучи вкусно. Ще се пробва :)

    ReplyDelete
  3. Изглежда и звучи вкусно. Ще се пробва :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buon appetito и на теб ( нещо съм се засилила да уча италиански в момента, не ми обръщай внимание ). Ще чакам да споделиш какво се е получило :)

      Delete
  4. Йеее! От кога чакам точно твоята рецепта! Ще се пробвааа. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ехее, супер! Радвам се, дано ти хареса! <3

      Delete
  5. О, много апетитно изглежда! Със сигурност ще се поглезя тези дни с рецептата. :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Дано ти хареса! :)

      Delete
  6. Винаги ми текат лигите по снимки на бананов хляб, със сигурност ще си направя и ще споделя резултата :)

    ReplyDelete