Sunday, 23 December 2012

Коледни курабийки

Здравейте!
Останаха само два дни до Коледа и макар че с моя крак съм принудена да си стоя само вкъщи, гледам да си измислям достатъчно занимания, за да не скучая. Преди известно време ви споменах, че тази година се каня да правя коледни курабийки и може и да споделя рецептата с вас. Няколко човека проявиха интерес и затова днес смятам да направя точно това. Предварително ви предупреждавам, че са неустоимо вкусни, така че направо забравяйте за всякакви диети. :)

Опитът ми с печенето до момента се изчерпва с един кекс, така че определено не съм специалист, което само показва че тези курабийки са наистина лесни за приготвяне. :) Единственото по- особено в рецептата е голямото количество подправки, но точно те придават страхотния им вкус:


Необходими продукти:

3 чаени чаши бяло брашно
1 чаена чаша захар
300 гр масло
1/2 чаена чаша течен мед
1 яйце
1 бакпулвер
1 чаена лъжица сода бикарбонат
1 супена лъжица джинджифил
1 супена лъжица канела
1/2 супена лъжица смлян карамфил
1/2 супена лъжица индийско орехче
1 ванилия

Начин на приготвяне:

Сложете захарта и маслото в купа и ги разтопете на умерен огън. След като свалите сместа от котлона, добавете към нея меда и разбъркайте. В това време в дълбока купа смесете половината брашно, яйцето, бакпулвера, содата и всички подправки и размесете добре. Добавете сместа от захар, масло и мед и бъркайте, докато се получи еднородна смес. След това започнете да добавяте по малко брашно, докато се замеси меко тесто. На цвят трябва да е карамелено, да не е много твърдо и да е леко лепкаво заради меда. Посипете масата с малко брашно и започнете да разточвате тестото на тънки кори с дебелина около половин сантиметър, като изрязвате от него формички по желание- коледни можете да намерите в "Джъмбо", а предполагам и в други подобни магазини. Наредете ги в предварително намаслена тава и печете на 180 градуса за 7-8 минути или докато станат готови- трябва леко да потъмнеят. Имайте предвид, че заради содата и бакпулвера курабийките доста се раздуват в тавата, така че е добре да оставите малко повечко пространство между тях, за да не залепнат една за друга. С това количество продукти стават около 60- 70 курабийки, но зависи и от големината на формичките, които използвате.

Украса:

По правило коледните курабийки вървят с украса върху тях, иначе просто не са коледни. :РР Виждала съм какви ли не уникални творения, които лично аз не бих изяла, просто защото са твърде красиви. Е, моите умения са доста по- скромни, така че сладките ми са по- подходящи за ядене, отколкото за гледане. :) Украсихме ги заедно със сестра ми, като първоначално идеята беше да направим разноцветна глазура със сладкарски бои и да ги украсим с нея, но за съжаление нямахме възможност да я осъществим, така че  прибегнахме до подръчни материали- в случая разтопен шоколад, кокосови стърготини, ядки и желирани бонбони. Според мен пак се получиха страхотно:


Освен, че са страшно сладки на външен вид, курабийките са и ужасно вкусни и мисля доста трудно ще ги опазим до Коледа. Гарантирам ви, че ако ги направите, ще сте страшно доволни, а и всички лакомници около вас- също! :)



3 comments :

  1. Добре изглеждат курабийките ти! Вчера украсявах моите и се наложи доста да проявя креативност, защото се оказах почти без материали. Завърши успешно плюс няколко комично изглеждащи. Миналата година им се каних и аз на цветните глазури. Опитах, но се оказа, че не са толкова елементарни, колкото си мислех и стабилно се омазах и изнервих :дд ама за другата година им се каня пак :)

    ReplyDelete
  2. Великолепни са! И аз ще си направя още утре!!!

    ReplyDelete
  3. Изглеждат прекрасно, представям си колко са вкусни ^^ Аз ще се разпиша с първите си курабийки догодина, все се каня и все не оставаме вкъщи достатъчно, че да се развихря :)

    ReplyDelete